7.04.2012 г.

19-20.02.2012 Културно-архитектурно из Кюстендил, та почти до Руен


 Текст: Любомир Монов
 Снимки: Любомир Монов

    Средата на февруари месец се очертаваше като доста ползотворна част от месеца, тъй като температурите бързо започваха да се покачват, а слънцето не липсваше въобще. Тежката зима и големия сняг си бяха факт, но поради хубавото време, което се отвори, аз - Любо и другият ми спътник - Явор, решихме да избягаме от сивия градски тон, в който се бяхме потопили през изминалите месеци и да предприемем зимно изкачване на в.Руен в планината Осогово. Впоследствие обаче това останаха само мечти, тъй като снегът(с неговата голяма снежна покривка), не ни позволи да достигнем върха и за това обърнахме пътуването си в този край на културно-архитектурно изследване на местните забележителности в г. Кюстендил, който е една отправна точка за изкачването на първенеца на Осогово - Руен. Идването ни в града беше съпроводено от гледки, които наблюдавахме през пътуващия влак в сутрешното ни полюшване и с нетърпение чакахме пристигането.


        Джамията Фатих Мехмед в град Кюстендил е недействащ мюсюлмански храм, който се предполага, че е построен някъде към средата на XV век и носи името на османския султан Мехмед II. Самата джамия е изградена от каменни блокчета и тухли, а интересното и отличаващото се в нея е градежа на минарето със своите шестостенни орнаменти от червени тухли. Но, въпреки това в момента този архитектурен паметник от национално значение е оставен да се руши.






     Друг интересен архитектурен паметник представлява средновековната отбранителна Пиргова кула, построена в края на XIV и началото XV век. Тя представлява приземие с няколко етажа, които са обособени за живеене и отбрана. Това е самостоятелно укрепление на местен феодал и свидетелство за архитектурния  и строителен модел на Велбъжд през средновековието.


          Джамията Ахмед бей, намираща се в  центъра на Кюстендил също е построена някъде в средата на XV век. През 1904 при силно земетресение минарето се пука и впоследствие е премахнато. В наши дни не е действаща и служи като зала за изложби на музея в Кюстендил. Според легендите тя е построена върху основите на средновековна българска църква "Света Неделя". Интересното от архитектурна гледна точка при нея представляват декоративните тухлени украси и някои типични за българската средновековна архитектура детайли,  също така при нея се забелязват и интересни тухлени орнаменти. Джамията е архитектурно-строителен паметник с национално значение и за разлика от джамията Фатих мехмед за нея се полагат грижи.





            Римските терми в центъра на Kюстендил представляват останки от обществени римски бани, построени през II -III век. Разкрити са части от 6 помещения на площ от 1000 кв.м. Градежа е смесена зидария с характерните арки от римски тухли. Всички помещения са били снабдени с централно отопление, а подовете и стените са били облицовани с мраморни плочи и корнизи, открити са също ценни монети  и находки от керамика и игли за коса. Термите също са архитектурно-строителен паметник на културата.



         Средновековната църква "Свети Георги" в кюстендилския квартал Колуша е един от най-ценните и запазени образци на кръстокуполната архитектура в България. Датирана е някъде към X-XI век. според архитектурните и особености и стенописи. Тя притежава ценни образци на църковната живопис и има предположения за участието на солунските зографи в изографисването и. Стенописите в нея имат висока историческа и художествена стойност. Тя е национален паметник на културата с голяма  археологическа, историческа и архитектурна стойност.






           Крепостта "Хисарлъка" се намира на най-високата част на едноименния хълм. Тя е изградена през 4-5 век и става свидетел на възхода и падението на Първата и Втората българска държава като през 15 век е съборена от османците. Днес от нея са запазени отделни фрагменти. Тя също е архитектурно-строителен паметник на културата.




            Църквата "Успение Богородично" представлява възрожденска българска църква, построена през 1816 година на мястото на средновековна църква. Построена е на два строителни етапа като по-късно впоследствие до нея е построена и камбанария. Църквата е едноапсидна, трикорабна псевдобазилика. Тя е архитектурно-художествен паметник на културата.








        С тази интересна обиколка из културно-археологическите обекти из г.Кюстендил завърши краткото ни пребиваване в този край. Макар и да не се качихме до в.Руен, както бяхме запланували, поне успяхме да видим архитектурни паметници от важно значение за нашата история и страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар