17.01.2012 г.

23.12.2012 Разходка до крепостта Урвич, Панчаревски манастир и скалите Гарванец


Автори: Любомир Монов и Виктория Цветанова 
Снимки: Виктория Цветанова

        Няколко дена преди посрещането на християнския празник Коледа, решихме да посетим няколко местенца, които са разположени в близост до стлицата ни. Планът беше да посетим средновековната крепост Урвич, скалите Гарванец край село Долни Пасарел и Панчаревския манастир, намиращ се близо до останките от някогашната крепост. И така на 23-ти се събрахме четирима души и потеглихме с кола към тези забележителности, намиращи се под носа на софиянци.     
    Трябва да поясня, че тези места се намират в близките села, разположени след Панчарево по пътя София-Самоков, така че са лесно-достъпни и с градски транспорт. Първата набелязана цел беше крепостта, но тъй като нямаше как да обърнем колата и да отбием за нея, то продължихме направо към скалния феномен Гарванец, намиращ се на югозападната страна на Лозенската планина в с.Долни Пасарел. От селото се тръгва по коларски път, който дава гледка към скалите. Снегът беше затрупал голяма част, но все пак можеха да се очертаят интерсните фигури, наподобяващи грамадани в бялата пустош наоколо. След като се разходихме и огледахме - решихме, че е време да тръгваме към Урвич. 









       След тази зареждаща зимна гледка продължихме напред към списъка с места за днешния ден. А следващата цел беше средновековната крепост Урвич. Много хора се бъркат, че това, което се наблюдава от пътя (една постройка, която служи като галерия за излагане на художествени творби, построена в сегашно време) е крепостта. Но в действителност останките от нея се намират точно зад тази сграда. Ако идвате с кола към това място - може да се отбие съвсем спокойно встрани от пътя. Оттам тръгва една пътека, минаваща през мостче и продължаваща през останки от летен театър. Има табели за към крепостта и за манастира, намиращ се в същата околност. Е, ние първо решихме да видим останките. На база историческите данни се смята, че тази крепост е строена по времето на Втората българска държава. В момента от нея са разкрити и разчистени доста останки - зидове с големина 1 - 1,5м.  Също така могат да се видят и руините от голяма бойна кула с височина 6м. Тази кула се намира встрани от пътя и преди да се достигнат главните останки. Иначе след крепостта нагоре може да се продължи, докато не се достигне скалата, от която по писанията на легендите е била  хвърлена жената на цар Иван Шишман. 








          След като разгледахме и обходихме останките от крепостта решихме да видим и Панчаревския манастир, който се намира на около 15 мин. от останките. Наричан още Урвички, манастирът "Св.Никола" не се знае кога е основан, но се предполага, че е било някъде през X-XII в. На няколко пъти е разрушаван и ограбван, както и на два пъти възобновяван - през 1938г. и 1996г. Районът около двете забележителнсоти предлага места за отдих и разходка. А е само на няколко км. извън София. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар