13.06.2012 г.

9-10 юни 2012 Един уикенд в Сърбия на Погановското ждрело и Гребен

Вечерта на 8 юни вечер като всяка друга като изключим нашите колебания относно посоката, която щяхме да хванем в събота сутрин.Както обикновено от няколко възможни варианта и чудене до последния момент все пак с взаимно съгласие на мен и Алекси решихме да поемем към Сърбия.Нашите идеи бяха да отидем до средновековния Погановски манастир и едноименното ждрело на река Ерма .В събота сутринта вече се бяхме залостили на изхода на София в посока Драгоман и Калотина и нашия стоп започна. Придвижихме се сравнително бързо и скоро бяхме на КПП Градина откъм Сърбия и извървяхме пеша няколкото километра до сръбския Димитровград(Цариброд). 



През това време беше започнало вече да става адската жега а отбивките на които стопирахме нямаше ни едно дърво и леко се поизпържихме но все пак скоро ни качиха...българи отиващи към Белград те ни оставиха на отбивката за село Суково на около 12 км от ждрелото и манастира.Оттам отново ни се усмихна късмета и пак ни качиха българи директно до манастира.В двора на манастира вече направихме една по-дълга почивка където си пообщувахме със сръбските дечурлига за които бяхме голямата атракция. Разгледахме манастира който е от края на 14 век и представлява един архитектурен и културен паметник една от версиите за построяването му е , че той е построен от сръбския владетел Константин Драгаш и след неговата смърт е довършен  от дъщеря му Елена съпруга на византийския император Мануил II Палеолог. Фреските на манастира представляват едни от най-добрите образци на църковната живопис от онова време.
















След тези няколко думи за манастира бих казал и нещо за ждрелото то е изключително дълго и живописно и много покрасиво от Трънското ждрело на река Ерма в България тук в Сърбия обхождаането на ждрелото пеша изисква поне час и повече и представлява много повнушителни скални отвеси някои от 250-300 м високи ,скални игли и сипеи. Река Ерма и силата на течащата вода са разкъсали планината и са  образували две планински вериги Гребен планина от изток и Влашката планина от запад. Тези две планини плътно притискат реката а между тях е сгушен Погановския манастир.Едно време тук е минавала Трънската теснолинейка за която някои хора твърдят,че никога не я е имало но всъщност тя е съществувала и е била дълга около 32 км. Тръгвала е от град Трън през ждрелото и е стигала до рудника в село Ракита на по-късен етап линията е премахната и на нейно място е прокаран шосеен път. Многобройните тунели копани на ръка в коравата скала свиделстват за това живописно влакче.След това кратко отклонение бих се върнал към разказа от манастира ние решихме преди да разгледаме ждрелото да се изкачим на   Грбена и да видим нещата от високо. Тук донякъде се сблъскахме с неудачите на бързото и спонтанно тръгване което не ни позволи да проучим добре района и да  излезем там където желаем.Въпрки всичко се качихме на Гребена за няколко кадъра и решихме за следващото идване да сме подобре подготвени и слизайки от него тръгнахме през ждрелото да търсим място за палаткуване по поречието на Ерма. В крайна сметка намерихме страхотното място срещу скалите току в една от най-тесните части на ждрелото където опънахме лагер и бързо заспахме.На другия ден сутринта рано станахме и хванахме обратния път към България,като се отдадохме на снимане и подробно разглеждане на ждрелото след,което  извървяхме част от километрите до Суково пеша докато не ни качиха двама сърби  от Пирот с които се сдружихме с обещания да си ходим на гости и заедно  изпихме по една сръбска бира Pils Plus. С тези събития почти приключи стопа в Сърбия с изключение че ни качи още един сърбин от Димитровград който пък ни метна директно на КПП-то и оттам вече си бяхме в България.










































Оттук обаче започна мъката много коли и всичките пълни след известно време висене и безплодно стопиране решихме да извървим километрите до Драгоман пеша и да си хванем влака така и сторихме и не след дълго след цената по договаряне с началник влака вече си бяхме в София. Поздрави от веселия екип.